The Alpine Place / Ayre Chamberlain Gaunt

first_img Year:  Projects Mixed Use Architecture United Kingdom ArchDaily Contractor: Structural Engineer: The Alpine Place / Ayre Chamberlain Gaunt Area:  17000 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/773626/the-alpine-place-ayre-chamberlain-gaunt Clipboard Architects: Ayre Chamberlain Gaunt Area Area of this architecture project Manufacturers: Parklex International S.L., RIW “COPY” Photographs:  Hufton+Crow Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyAbout this officeAyre Chamberlain GauntOfficeFollowProductsConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsMixed Use ArchitectureResidential ArchitectureHousingLondon Borough of BrentUnited KingdomPublished on September 15, 2015Cite: “The Alpine Place / Ayre Chamberlain Gaunt” 15 Sep 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamcenter_img The Alpine Place / Ayre Chamberlain GauntSave this projectSaveThe Alpine Place / Ayre Chamberlain Gaunt Save this picture!© Hufton+Crow+ 22 Share CopyMixed Use Architecture, Housing•London Borough of Brent, United Kingdom David Unerman Associates, Bannerman Consulting Engineers Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Pindoria Associates Mechanical & Electrical Engineer: Jaysam Contractors Products used in this ProjectWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeTotal Cost:£25mCity:London Borough of BrentCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Hufton+CrowText description provided by the architects. Ayre Chamberlain Gaunt has completed its first major project in the form of an exemplary large-scale mixed- use development in Brent, North London. The practice won the commission in 2011 against stiff competition. Having initially been approached to build out an existing consent on the site, the practice secured the project after convincing the client to start from first principles and to build an entirely different scheme thereby maximising site value.Save this picture!Site PlanThe new development is made up of four blocks comprising 144 residential units, 1,800m2 of B1 office accommodation and five live/work units, as well as underground car parking spaces. The scheme delivers much-needed housing to the area, providing a mix of larger than average 2-, 3- and 4-bedroom units, 3- bedroom duplexes, and 4-bedroom houses.Save this picture!© Hufton+CrowThe architectural and material quality creates buildings that are contextual and contemporary, reflecting the industrial urban history of the area. Buff brick is the primary component for buildings A – C. Building D is different in appearance and reverses the materiality of the others by being clad in wooden veneered panels (Parklex), reflecting both its orientation to the other buildings and its use, containing a significant area of B1 use class. These materials bring a timeless quality to the buildings.Save this picture!© Hufton+CrowThe elevational treatment has been a key consideration throughout the design process. The three brick buildings have been designed with a unique composition to the front street, each enjoying its own identity.Save this picture!© Hufton+CrowThe main facades comprise a carefully considered rhythm of recessed balconies and feature perforated brick screens. To avoid stacked repetition in the elevation, the apartments have been designed so that they are able to flip in plan. The ‘jali’ perforated brick screens add visual interest to the façade while providing privacy for the residents.Save this picture!Duplex UnitThe larger rear block plays on a composition of projecting and recessed balconies. Balconies of differing widths and depths create a dynamic facade as a perfect backdrop to the relatively calm front blocks.Save this picture!© Hufton+CrowDouble-height live/work units positioned to the front of the scheme, designed in collaboration with the artists’ charity ACAVA (the Association for Cultural Advancement through Visuals Art), add animation to street level.Save this picture!4 bed houseAmple amenity spaces are provided with a dedicated ‘play space’ to the north of the site. The courtyard spaces are designed to encourage social interaction among the residents and are accessed across the scheme. All apartments exceed London Housing Design Guide spatial standards and feature private amenity space in the form of large balconies and rooftop terraces.Save this picture!© Hufton+CrowThroughout the design process improvements were made to the wider public realm. Steps such as ensuring better highways and planting more trees help to improve the local area and benefit the existing community and future residents. A new controlled ‘home zone’ area minimises all but essential vehicular access, thereby creating an improved pedestrian realm.Save this picture!Typical Apartment LayoutsLandscaping (by Ayre Chamberlain Gaunt) has been designed to optimise the amenity value of the communal spaces, encouraging a sense of community and engagement. Landscaping also provides privacy at ground floor level while carefully positioned circulation cores ensure passive surveillance.Save this picture!© Hufton+CrowProject gallerySee allShow lessAD Interviews: Santiago CalatravaInterviewsMoMA Mines Its Unparalleled Holdings for Its “Endless House” ExhibitionArticlesProject locationAddress:London Borough of Brent, Greater London, UKLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share 2015 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/773626/the-alpine-place-ayre-chamberlain-gaunt Clipboard “COPY” Photographslast_img read more

Renovation reuses/recycles 96%

first_imgWhen work began on the lower level of 625 Mass. Ave., the challenge wasn’t simply to renovate a space that had once been library stacks into space for Harvard College Library Technical Services (HCLTS) staff, but to do the work with as little environmental impact as possible. On both counts, the project was a success – the lower level is now an attractive workspace that houses dozens of employees, and approximately 96 percent of the items used in the project – including desks, chairs, lamps, flooring material and even 18 tons of library shelving – were either recycled or reused.By far the largest amount of material reused or recycled during the project was the library shelving. Of the 36,000 pounds of shelving removed from the building, approximately one-third was donated to the Harvard Forest department. Other Harvard programs also received some of the surplus shelving. What remained was reused during the renovations.Though the project far exceeded the University guideline that 75 percent of construction materials used in capital projects be recycled or reused, HCL Director of Operations and Security Paul Bellenoit said working sustainably simply makes sense.“The responsible thing to do is to find a home for unused materials,” Bellenoit said. “This was very expensive library shelving that could be reused, so it was logical for us to find someone who could repurpose it.”The renovation was part of the reorganization of HCLTS completed last spring, and involved the reconstruction of the lower level of 625 Mass. Ave., as well as the relocation of more than 80 staff members in the building. Sustainability was a consideration, Bellenoit said, literally from the ground up, and as part of the project, the existing rubber floor tiles were removed, and the pieces sent to a rubber recycling plant in Boston.Shelving and flooring weren’t the only items workers were careful to reuse or recycle. All the office furniture and chairs installed in the lower level were reused, Bellenoit said, and each of the 147 fluorescent light fixtures removed during construction were disassembled and their components recycled.In addition to recycling or reusing more than 96 percent of the construction debris from the project, sustainability was also a factor when installing new materials in the building. Energy-efficient lighting was used throughout the lower level, Bellenoit said, and occupancy sensors were installed to reduce electricity usage. Rather than traditional carpet, workers installed carpet tiles, so in the case of a rip or stain, workers need only replace one or two of the tiles, not the entire carpet, thus reducing waste.“We reused everything we had – every bin, every desk, every book truck,” Bellenoit said. “It simply makes sense to do these projects this way.”last_img read more