Sam’s Creek / Bates Masi Architects

first_imgArchDaily United States Houses Area:  6500 ft² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/325359/sams-creek-bates-masi-architects Clipboard Year:  Architects: Bates Masi Architects Area Area of this architecture project Sam’s Creek / Bates Masi Architects CopySave this picture!Courtesy of Bates Masi ArchitectsRecommended ProductsDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82WindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXText description provided by the architects. We live in a time where smart phones and tablets are in everyone’s hands and multitasking is the normal way of life. Influenced from the client’s multitasking lifestyle, a diverse set of requirements developed for a new home.  The clients, one of whom is the owner of a public relations company, requested that multiple activities could take place throughout the house without interruption; a dinner party could take place while simultaneously entertaining a group of children, or guests could come and go without disturbing the rest of the family. These programmatic requests diagrammatically divide the site as well as establish view corridors from front to back. Transparency through the house puts simultaneous activities on display, and provides a setting where guests can see and be seen. Save this picture!Courtesy of Bates Masi ArchitectsA series of open-ended boxes, each tailored to a portion of the architectural program focuses the view from the street though the house to the landscape in the rear.  Mahogany boards wrap floors, ceilings, and the sides of the boxes to heighten the perspectival view and provide privacy from neighbors. Each box has independent audio, video, and climate control to operate autonomously and the length, height, and volume of each of the box is adjusted to appropriately encase the program. On the exterior, interstitial spaces between the arranged boxes are gardens and patios. The overlap of the boxes on the interior creates thresholds and highlight interesting moments.  With each box occupying a specific program, the multitasking of different events is achieved. Save this picture!Courtesy of Bates Masi ArchitectsWith a limited material palate, travertine is used as flooring for the terraces and as cladding on portions of the open-ended boxes. To use the stone as an exterior cladding, a custom hanging system was designed. The travertine siding is captured at the top and bottom by a CNC wire formed frame and overlapped by the following course above. The proportion and repetition of the siding references the wood shingle vernacular ubiquitous in the area. Save this picture!Courtesy of Bates Masi ArchitectsThe fireplace merges a utilitarian object and a crafted, sculptural work of art.  The fireplace is a moment frame, supporting lateral loads to allow for the large open-ended volume of the dining and living room.  It also houses a coat closet and the HVAC components. The overlapping, repeating bronze components were digitally fabricated and assembled on site.  Different patina processes were studied to achieve the dark bronze facing the room and the polished bronze on the interior of the hood. Sunlight from above is reflected by the polished bronze and filters through the gaps from the overlapped construction. Similar construction methods were utilized for the master bedroom headboard using repeating strips of belting leather.  Save this picture!Courtesy of Bates Masi ArchitectsThe separation of program into individual volumes allows the multitasking lifestyle of the clients to continue into their home.  Where multitasking on a daily basis can seem chaotic, a new order is developed by the architecture.  The client’s new home allows them to keep up with their busy lifestyle while also providing respite from it.Save this picture!PlanProject gallerySee allShow lessInnovative, Bioclimatic, European School Complex Second Prize Winning Proposal / Var…ArticlesNew Culture Centre and Library Winning Proposal / schmidt hammer lassen architectsArticles Share “COPY” Sam’s Creek / Bates Masi ArchitectsSave this projectSaveSam’s Creek / Bates Masi ArchitectsSave this picture!Courtesy of Bates Masi ArchitectsHouses•Bridgehampton, United States Projects 2011 “COPY” + 17 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/325359/sams-creek-bates-masi-architects Clipboard CopyAbout this officeBates Masi ArchitectsOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBridgehamptonWoodHousesUnited StatesPublished on January 29, 2013Cite: “Sam’s Creek / Bates Masi Architects” 29 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ SandShowerhansgroheShowers – Raindance SelectWoodEGGERTimberSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Bre-ClassMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt PlazaStonesMikado QuartzQuartz Slab – MarbleWoodStructureCraftEngineering – Long-Span StructuresWoodBlumer LehmannAssembly and Logistics of Wood ProjectsHandlesKarcher DesignDoor Handle Madeira ER45Chairs / Benches / CouchesArperModular Sofa – LoopMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more